Slægter med oprindelse i både det laveste og det højeste
 Fra fattiglemmer til konger og kejsere

Udskriv Tilføj bogmærke

Laurids Lauritsen de Thurah

Mand 1706 - 1759  (53 år)


Generationer:      Standard    |    Lodret    |    Kompakt    |    Felt    |    Kun tekst    |    Anetavle    |    Viftediagram    |    Medie    |    PDF

Generation: 1

  1. 1.  Laurids Lauritsen de Thurah blev født den 4 mar. 1706 i Aarhus; blev døbt den 6 mar. 1706 i Aarhus (søn af Laurits Lauritsen Thura og Helene Cathrine Albertsdatter de Witt); døde den 6 sep. 1759 i København; blev begravet den 13 sep. 1759 i København (Trinitatis k.).

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Generalbygmester m.m.

    Notater:

    Dansk Biografisk Leksikon:

    Laurids de Thurah, Laurids Lauridsen de Thurah, 4.3.1706-5.9.1759, arkitekt. Mens han endnu fik privat undervisning i Ribe blev Laurids de Thurah efter Frederik 4.s ønske 1719 optaget på Landkadetakademiet i København. 1725 blev han sekondløjtnant (underkonduktør) i ingeniørkorpset og gjorde i fire år tjeneste i Rendsborg.

    Ved at påkalde sig kongens opmærksomhed bevilgedes han en studierejse 1729–31 til Tyskland, Italien, Frankrig, Holland og England for der at uddanne sig i civilbygningskunsten. En påbegyndt rejseberetning følger ham kun til Kassel, hvorfor nøjere oplysninger om hans studier mangler. En enkelt opmålingstegning af Pietro de Cortonas kirke SS. Martina e Luca i Rom tyder på, at han foretog omhyggelige og grundige undersøgelser, hvor han kom frem. Rejseruten viser, at han må have opsøgt de vigtigste centre for barokkens arkitektur, i Frankrig således Jules Hardouin Mansarts hovedværker, Jean Berains og Jean Marots interiører, i Italien den romerske højbarok og i Sydtyskland-Østrig J. L. Hildebrandts vigtigste arbejder.

    På trods af uddannelsen som civilarkitekt tilhørte Laurids de Thurah hele livet formelt militæretaten. 1732 blev han konduktør, 1733 kar. kaptajn, 1735 overkonduktør, 1736 kar. oberstløjtnant, 1739 kaptajn, 1744 kar. oberst, i 1753 tog han sin afsked fra ingeniørkorpset og fik s.å. tillagt generalmajors karakter. Ikke længe efter hjemkomsten blev han betroet byggeopgaver for kongen. Palæet i Roskilde opførte han 1732–33, her viste han sin fortrolighed med den sydtysk-østrigske barok i den centralt anbragte trappe og den krumme portfløj.

    1733 fik Laurids de Thurah bestalling som hofbygmester, og ved nyordningen af det kgl. bygningsvæsen 1735, da E. D. Hausser blev generalbygmester, fik han overdraget tilsynet med kronens bygninger på Sjælland og Lolland-Falster. Da Christiansborg var rede til at indrettes, blev det Laurids de Thurahs opgave at forestå den indre udsmykning af knap halvdelen af slottets rum i kongens og kronprinsens etager, først og fremmest dronningens lejlighed. Han udførte også projekter til hovedtrapperne og slotskirken i konkurrence med Hausser og N. Eigtved, uden at de dog kom til udførelse. Sammen med Eigtved indgav han forslaget til marmorbroen og pavillonerne derved, uden at hans andel i projektet lader sig fastslå med sikkerhed.

    De gentagne ombygninger og udvidelser af Hirschholm slot, der i flere etaper fandt sted i tiden 1733–44, var hans vigtigste og mest selvstændige arbejde i denne periode. Med forskellige tyske slotsanlæg i erindring, og med slottet i Salzdahlum som direkte forbillede for planens vedkommende lod han forskellige franske anlægstyper fra 1600-tallet være baggrunden for Hirschholm slot. Sansen for plastisk virkning i grupperingen af bygningskroppene viste han i portfløjen med det obeliskformede tårnspir af tydelig sachsisk-polsk herkomst.

    1734–36 opførte han jagtslottet Eremitagen i Jægersborg dyrehave. Han lader det lille hus beherske sletten, idet beletagen er løftet op på en høj sokkeletage. I bygningskroppen er der tydelige mindelser om Palais im grossen Garten i Dresden, men også motiver fra Versailles havefacade ses. Inden døre blandes nationale og internationale strømninger, med overvægt mod den østrigske, Hildebrandtske interiørstil. Det er sandsynligt at Laurids de Thurah ved samme tid indrettede kapellet på Bregentved for Poul Løvenørn, her ses samme påvirkning fra Hildebrandt. På Vallø byggede han 1736–38 "det hvide stift" som forbandt to af de gamle fløje, et af hans mest charmerende arbejder og meget karakteristisk for hans kunst. Med Jægergården ved Jægersborg slot (1734–38) skabte han et smukt staldanlæg.

    Da Hausser 1742 gik af som generalbygmester blev bygningsvæsenet underlagt en kommission, hvori både Laurids de Thurah og Eigtved fik sæde. Fordelingen af de kongelige bygninger hofbygmestrene imellem ændredes. Eigtveds moderne og elegante franske stil havde vundet størst yndest ved hoffet, hvorfor denne fik København som sit domæne, mens Laurids de Thurah måtte tage til takke med Fyn og Jylland foruden de provinser, han havde i forvejen. Denne klare desavouering følte de Thurah stærkt, og 1750 trak han sig tilbage til sit gods Børglum kloster og 1753 opgav han tilsynet med bygningerne på Sjælland. Han bygger derfor ikke så meget i denne periode som tidligere. 1742–46 opførte han stutterigården ved Frederiksborg, og 1743–44 byggede han kavalerbygningerne ved Sorgenfri. Han rejste monumentale spir på to af Københavns kirker. I en lidt reduceret udgave udførte han det af Vincents Lerche projekterede spir på Vor Frue 1742–44, og 1749–52 stod han for det festligt spiralsnoede spir på Vor Frelsers kirke, en parafrase over Francesco Borrominis lille spir på S. Ivo i Rom.

    1746ff fuldendte han Ledreborgs cour d'honneur med opførelsen af biblioteksbygningen og museumsbygningen samt opstillingen af obeliskerne og det hegnende gitter. Det er et helstøbt værk, et af højdepunkterne i dansk barok. Sit eget herresæde Børglum kloster ombyggede han i begyndelsen af 1750'erne karsk og fyndigt, som det passede sig for det robuste anlæg. For A. G. Moltke udførte han en ombygning og regularisering af Dronninglunds ene fløj.

    Efter at Eigtved var død 1754, ændredes Laurids de Thurahs tilværelse markant. Han vendte tilbage til København, hvor han blev udnævnt til generalbygmester 1754 og selvfølgeligt overtog alle de vigtige byggearbejder i hovedstaden og omegn, som konkurrenten havde haft. Amalienborgkvarteret stod under opbygning, og fuldførelsen af arbejdet hermed var det vigtigste. Frederiks hospital skulle afsluttes ved opførelsen af forbygningerne mod Bredgade og Amaliegade. Efter Eigtveds oprindelige plan skulle der have været flere mindre bygninger i gadelinjen, men Eigtved havde allerede bestemt, at de store forbygninger skulle have den størrelse, de fik i Laurids de Thurahs udførelse, hvorfor det er grundløst at klandre de Thurah for med de store bygninger at have knust Eigtveds anlæg. Han udførte to voldsomt barokke forslag til Frederikskirken, men det blev N.-H. Jardin, der fik opgaven at fuldføre den.

    Bortset fra arbejderne i Frederiksstaden var det ikke store ny opgaver, der ventede ham i hans sidste år. Der kan nævnes en række mindre arbejder som udvidelsen af Fredensborgs hovedbygning (1756), Frederiksberg haves indgangsparti ved Frederiksberg runddel 1755–56, palæforvalterboligen ved Prinsens palæ 1757. Til sig selv byggede han to huse. Med Amaliegade 25 (1755–57) demonstrerede han tydeligt, at han ikke ønskede at føje sig fuldstændigt under Eigtveds stil i Frederiksstaden. Også med den ny hovedbygning han opførte 1756–58 på Holtegård viste han sig selvstændig i forhold til den fremherskende smag for, hvordan et landsted skulle være.

    Laurids de Thurah kan kaldes dansk arkitekturhistories fader, selv om hans forfatterskab snarest må karakteriseres som topografisk. Med udgivelsen af Den danske Vitruvius (bd. I, 1746, og bd. II, 1749) behandlede han henholdsvis hovedstadens og provinsens arkitektur på en for tiden karakteristisk, vidtløftig maner, hvor mange af de kontante oplysninger, der i dag forventes af et arkitekturhistorisk værk, savnes. De 281 kobberstukne tavler udgør en umiskendelig skat, som enhver dansk arkitekthistorie efter ham har stået i dyb gæld til. Han opnåede aldrig at udgive det tredje bind, hvortil der forelå fuldt manuskript og de fleste fortegninger til tavlerne (bindet udgivet 1967). Laurids de Thurah havde langt større planer om et værk i ti bind, hovedsagelig baseret på manuskriptet til Resens atlas, hvor der skulle gives en topografisk beskrivelse af hele landet. Hans beskrivelse af København Hafnia Hodierna (1748 (genudg. 1967)) med 110 kobberstik er den bedste kilde, vi har til forståelsen af baroktidens København. Mindre betydelige er de beskrivelser, han udgav af Bornholm 1756 (genudg. 1968) og Samsø (genudg. 1969) samt Amager med Saltholm 1758 (genudg. 1968).

    Af Laurids de Thurahs breve, skrifter og embedsskrivelser fremgår, at han var en myndig herre, autoritær og noget tilbøjelig til at udvise heftighed, nu og da kommer en vis brøsig humor frem i skrivelserne, sådan som den også kan læses ud af Johan Hörners portræt af ham. Han var en ener blandt tidens arkitekter, idet han både var godsejer, adelsmand og lærd. En af de få arkitekter, de Thurah nævner i Den danske Vitruvius, var Lambert van Haven, og der er næppe tvivl om, at han har skattet denne vor baroks første betydelige arkitekt samt følt sig som hans arvtager, hvad han også var som senbarokkens største navn. Han havde selv dannet sig sin mening om bygningskunsten og fastholdt stædigt sin egen linje, der ikke var til fals for moden. Han havde en udpræget sans for væsentlige egenskaber ved bygningen som klumpen og massernes fordeling på næsten skulpturel vis.

    Familie
    Laurids de Thurah blev født i Århus, døde i København (Trin.), begravet sst. (Trin. k.).

    Forældre: sognepræst, senere biskop Laurids Thura (1657–1731) og Helene C. With (død 1760). Adlet under navnet de T. 1740. Gift 1. gang 19.10.1740 med Anne Rosenørn, født 17.7.1714 på Tvilumgård, død 23.1.1748 i Kolding, d. af oberstløjtnant, senere generalmajor Poul R. til Mejlgård og Katholm (1670–1737) og Mette Benzon (1693–1752). Gift 2. gang 16.1.1750 i Børglum med Christiane Marie Kiær (Kiærskiold), født 28.7.1714 på Krastrup, død 25.3.1760 (gift 1. gang 1740 med Johan Henrik Rantzau til Børglum kloster og Ågård, 1700–48), d. af godsejer Frederik Kiærskiold til Børglum kloster (ca. 1675–1738) og Inger Pop (1692–1740). – Bror til Albert Thura og Diderich de Thurah.

    Ikonografi
    Mal. af Johan Hörner (Fr.borg), litografi 1868. – Mindetavle af Aage Wulff og Edmund Egetoft opsat 1981 (Trinitatis k., Kbh.).

    Bibliografi
    Selvbiografi i Iris og Hebe, 1803 II 17–50 97–134. – Fr. Weilbach: Architekten L. T., 1924. Chr. Elling i Fra arkiv og museum 2. ser. II, 1927–43 230–35. Samme i Kunstmuseets årsskr. XX-XXI, 1933–34 214–76. Samme i Artes VII, 1939 57–94. Samme i Småskr. tilegnede Aage Friis, 1940 121–33. Samme: Christiansborg-interiører, 1944 = Festskr. udg. af Kbh.s univ. sept. 1944. Danm.s kirker. København I–II. 1945–65. H. C. Rosted: Hirschholm, 1963. Mogens Bencard i Arv og eje, 1966 5–26. Hakon Lund i Den danske Vitruvius I–III. 1966–67. Samme i Det danske kunstindustrimuseum 1964–69, red. Merete Bodelsen, 1969 15–50. Samme i Christiansborg slot., red. Kr. Hvidt m.fl. I, 1975. Jan Steenberg: Fredensborg slot, 1969. John Erichsen: Frederiksstaden, 1972. Arkitekten L. de T. 1706–59. Udstillingskat., Kunstindustrimuseet, 1981.

    Laurids blev gift med Anna Rosenørn den 19 okt. 1740. Anna blev født den 17 jul. 1714 i Aarhus; døde den 23 jan. 1748 i København; blev begravet i København (Trinitatis k.). [Gruppeskema] [Familietavle]

    Børn:
    1. Christiane Sophie Magdalene de Thurah blev født i 1741; døde i ung.
    2. Poul Rosenørn de Thurah blev født i 1743; døde i 1746; blev begravet den 26 apr. 1746.
    3. Laurids de Thurah blev født i 1744; døde i 1746; blev begravet den 26 apr. 1746.
    4. Mette Benzon de Thurah blev født den 5 jun. 1745; døde den 6 jan. 1807.
    5. Laurids Vilhelm de Thurah blev født i 1747; døde i ung.

    Laurids blev gift med Christiane Marie Kjærskjold den 16 jan. 1750. Christiane blev født den 28 jul. 1714; døde den 25 mar. 1760; blev begravet i København (Garnisons k.). [Gruppeskema] [Familietavle]


Generation: 2

  1. 2.  Laurits Lauritsen Thura blev født den 20 aug. 1657 i Nakskov; blev døbt den 23 aug. 1657 i Nakskov (søn af Laurits Mortensen Widsted og Margrethe Lauritsdatter Thura); døde den 1 apr. 1731 i Ribe; blev begravet den 23 apr. 1731 i Ribe Domkirke.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Hollandsk præst ved den hollandske menighed i Kbh. (der samledes i Holmens kirke) og s.å. tillige præst i Nyhollænderby (Frbg.). 1703 forflyttedes han til Århus som sognepræst ved Frue kirke og provst for Ning hrd., 1706 blev han stiftsprovst og sognepræst ved domkirken sst., og 1713 udnævntes han til biskop i Ribe.

    Notater:

    Dansk Biografisk Leksikon:

    Laurids Lauridsen Thura, 20.8.1657-1.4.1731, biskop, forfatter. Født i Nakskov, død i Ribe, begravet sst. (domk.). Efter at have gået i skole i Køge og i Kbh. blev T. student 1676 I sin studietid havde han en trofast velynder i biskop Hans Bagger, og ved dennes indflydelse blev han 1680 hører i Køge og 1681 rektor sst. 1682 tog han magistergraden, og 1690 drog han udenlands som hovmester for to unge mennesker af landsdommer P. Luxdorphs familie. Først opholdt han sig i Nederlandene hvor han i Leiden studerede orientalske sprog og sluttede et varmt venskab med Fr. Rostgaard. Senere – Efter et ophold hjemme – drog T. til England hvor han fortrinsvis studerede i Oxford og her igen traf Rostgaard. 1694 vendte han tilbage til Danmark og blev 1695 på grund af sin talefærdighed i hollandsk præst ved den hollandske menighed i Kbh. (der samledes i Holmens kirke) og n.å. tillige præst i Nyhollænderby (Frbg.). 1703 forflyttedes han til Århus som sognepræst ved Frue kirke og provst for Ning hrd., 1706 blev han stiftsprovst og sognepræst ved domkirken sst., og 1713 udnævntes han til biskop i Ribe. I sin henved tyveårige embedstid vågede han nidkært og ubestikkeligt over god kirkelig orden i stiftet og indlagde sig særlig fortjeneste af Ribe katedralskole. Fraregnet en forbigående misstemning var T. nøje knyttet til skolens konrektor, senere rektor Christian Falster, og i forening arbejdede de på frugtbar måde for skolens vel. 1720 forøgedes således skolebiblioteket betydeligt, og senere opførtes nye bygninger til hørerne og til skolelokaler (indviet 1727). For samtiden stod T. ikke blot som en anset bispeskikkelse og fremragende taler, men tillige som tidens ypperste danske digter. Han har udgivet en lang rakke spredte hyldestdigte til kongelige personer, lærde og fornemme velyndere og lignende, hvoraf et udvalg foreligger samlet i hans Adskillige Poëtiske Sager, 1721 som også rummer en del sirlige gendigtninger af de poetiske stykker hos Saxo Grammaticus. T.s hovedværk er dog Hans Rostgaards Liiv og Levnet, et langtrukket epos i aleksandrinere, spækket med lærde anmærkninger, allerede påbegyndt i Leiden og Oxford som et forfriskningsarbejde mellem studierne, men først udgivet 1726. Mærkelig heri er især den gennemførte bestræbelse for ved at undgå fremmedord at "tale reent og ydefærdigt Danske". Skønt eftertiden ikke har kunnet omfatte T.s forfatterskab med samme begejstring som hans egen tid har den dog ikke villet frakende ham hverken digterisk begavelse eller smag. Posthumt kom 1738 en bearbejdelse af et mystiskfarvet skrift af den belgiske jesuit Herman Hugo Sjælens Gudelige Attraa og Forlængsel i en udgave der også ved sit ydre indtager en smuk plads i dansk bogkunst på overgangen mellem barok og rokoko.

    Familie
    Forældre: sognepræst, senere provst mag. Laurids Mortensen Vedsted (1614–74, gift 1. gang 1639 med Karen Nielsdatter, død 1653, gift 1. gang med sognepræst i Nakskov Jørgen Christensen, død 1633, gift 2. gang med sognepræst sst. Peder Hansen, ca. 1597–1638) og Margrethe Lauridsdatter Thura (1632–95). Gift 22.9.1697 i Kbh. (Trin.) med Helene Cathrine With, begr. 24.7.1760 i Kbh. (Trin.), d. af sognepræst i Sværdborg, senere ved Trinitatis k. i Kbh. Albert W. (1640–1715) og Barbara Henriksdatter Mule (død 1723). – Far til Albert T., Diderich de Thurah og Laurids de Thurah.

    Ikonografi
    Mal. af Hans Hansen ca. 1827, kopi efter nu ukendt forlæg (Ribe katedralskole). Mal. kaldet J. Ocksen forestiller formentlig T. (Ribe domk.).


    Bibliografi
    Progr. fun. univ. Hafniensis over L. T., 1731. Gerhard Treschow: Danske jubellærere, 1753 (faks. udg. 1980) 105–10. Chr. Giessing: Nye saml. af jubellærere I, 1779 (faks. udg. 1978) 454–72. N. S. Hjort: Vita Laurentii Thuræ, 1827. P. N. Frost: efterretn. om Ribe domkirke, 1841 65–70. Danske saml. I, 1865–66 31 Of (brev); 2,r.IV, 1874–76 145 147–49 151 (antegn, af Falsters Amoenitates). Chr. Bruun: Fr. Rostgaard og hans samtid I, 1870. Pers. hist. t. V, 1884 51; 3.r.IV, 1895 84 89; IV, 1896 82 og 9-r.II, 1929 147 165 (Jens Bircherods dagbøger). Kirkehist. saml. 3.r.VI, 1887–89 706f (brev). H. F. Rørdam sst. S.r.II, 1903–05 56–58 65f 72f 84f 103f. H. K. Kristensen sst. 7.r.V, 1963–65 175–84. Marius Kristensen i Fra Ribe amt V, 1919–22 451–58. Hugo Matthiessen m.fl.: Ribe bys hist., 1929 292–96 326–29. Laur. Nielsen: Rokokoen i da. bogkunst, 1936 llf. Laur. Gram: Vita Johannis Grammii, 1942. Nils Schiørring: Det 16. og 17. årh.s verdslige da. visesang I, 1950 273f. Bj. Kornerup: Ribe katedralskoles hist. II, 1952. – Papirer i Kgl. bibl. (bl.a. T.s dagbøger fra udenlandsrejsen).

    Laurits blev gift med Helene Cathrine Albertsdatter de Witt den 22 sep. 1697 i København (Trinitatis s. (i huset)). Helene (datter af Albert Fochsen de Witt og Barbara Henriksdatter Mule) blev født i 1673; døde i 1760 i København (Trinitatis s.); blev begravet den 24 jul. 1760 i København (Trinitatis kirke). [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 3.  Helene Cathrine Albertsdatter de Witt blev født i 1673 (datter af Albert Fochsen de Witt og Barbara Henriksdatter Mule); døde i 1760 i København (Trinitatis s.); blev begravet den 24 jul. 1760 i København (Trinitatis kirke).
    Børn:
    1. Barbara Margrethe Lauritsdatter Thura blev født i 1698 i København; blev døbt den 7 jul. 1698 i København (Holmens k.); døde den 1 aug. 1738 i Ringkøbing.
    2. Albert Lauritsen Thura blev født den 6 okt. 1700 i København; døde den 10 mar. 1740.
    3. Diderik Lauritsen de Thurah blev født den 1 maj 1704 i København; døde i 1788.
    4. 1. Laurids Lauritsen de Thurah blev født den 4 mar. 1706 i Aarhus; blev døbt den 6 mar. 1706 i Aarhus; døde den 6 sep. 1759 i København; blev begravet den 13 sep. 1759 i København (Trinitatis k.).
    5. Christiane Lauritsdatter Thura blev født den 14 maj 1711 i Aarhus; døde i 1775 i Støvringgård Kloster.
    6. Dorthea Lauritsdatter Thura døde i ung.


Generation: 3

  1. 4.  Laurits Mortensen Widsted blev født i maj 1614 i Åby s. (Vedsted) (søn af Morten Ibsen og Karen Jensdatter); døde den 8 mar. 1674 i Køge; blev begravet i Nakskov.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Sognepræst i Nakskov 1638-66; provst 1662

    Notater:

    Student Aalborg 1634, magister 1641, sognepræst i Nakskov 1638-66, provst 1662. Døde evt. 19. marts 1674.
    Tekst fra Bjørn Skinnerup:
    I Nakskov kirke findes der et smukt portrætmaleri af ham. Laurids var fra 1625 elev ved Aalborg latinskole, hvorfra han 1634 tog studentereksamen. Fra 1634 studerede han teologi ved Københavns universitet og fra april 1637 var han huslærer for de fire ældste sønner af dr.theol., professor ved Københavns Universitet, senere biskop over Sjællands stift, Hans Hansen Resen i København. Wedsted var desuden huslærer for Bartholomæus Pedersen, en borgmestersøn fra Malmø. 1638 tog Wedsted baccalaur-graden ved Københavns universitet. Samme år ville han have været på en studietur til udlandet. Til dette formål var han blevet bevilliget et rejsestipendium fra det Winstrup-Resenske stipendium, og adelsdamen fra Sophie Brahe havde lovet at støtte ham økonomisk. Omkring Mikkelsdag 1638 tog Wedsted hjem til Nordjylland, for at tage afsked med sine forældre. Men da han kom til København, hvorfra afrejsen skulle finde sted, lå der et brev til ham, om at stillingen som sognepræst i Nakskov købstad og Branderslev sogn var ledig. Dette udmærkede præstekald søgte Wedsted, - og fik det. Udenlandsrejsen måtte altså aflyses. I stedet blev han 21/9-1638 kaldet til sognepræst for Nakskov-Branderslev sogne på Vestlolland. 1/6-1641 tog han magistergraden ved Københavns Universitet og 20/6 1662 blev han, af biskop Laurs Jacobsen, indsat som provst over Lollands nørre herreds provsti, under en ceremoni i Karleby kirke. Wedsteds embedstid som sognepræst i Nakskov (1638-1666) forløb ikke helt uden problemer. I februar 1658 kom den svenske hær til Nakskov og belejrede byen. Man beslutte at byen skulle overgive sig til den svenske overmagt. Der skulle forhandles om betingelserne for Nakskovs overgivelse. Svenskerne lod den danske adelsmand, landsforræderen Corfitz Ulfeld forhandle på den svenske konges vegne, medens sognepræst Wedsted og 2 andre personer forhandlede på Nakskov-borgernes vegne. Kort tid efter drog svenskerne bort, blot for at vende tilbage året efter. I 1659 belejrede de svenske soldater Nakskov i hele 11 uger, hvor byens borgere gjorde, så godt de kunne. Af og til bombarderede svenskerne byen med granater og kanonkugler. Især var kirken et yndet mål, det var nemlig her Nakskov-borgerne opbevarede byens våben- og krudtarsenal. Søndag den 19/6-1659 var gudstjenesten netop igang, sognepræst Wedsted stod ved alteret og det samme gjorde hans 2 kapellaner, og menigheden sang,: "nu bede vi den Helligånd", da en svensk granat pludselig slog ned i koret, "skrås over præstens hoved og strejfede kapellan Saxtrups ene arm, men i øvrigt uden at nogen kom til skade. Kun ligstenen hvorpå den faldt, og altertavlen blev ødelagte". Ved den lejlighed skrev kapellan Saxtrup et vers, "Der vi her præster alle tre - til stede i koret vare - med bøn og bod at lad' os see - kom over os slig fare"! Det var dog ikke de eneste fortrædeligheder han udsattes for: Han blev 1666 efter en højesteretsdom grundet nogle mindre heldige udtalelser om sin broder, Peder Mortensen der var borgmester i Nakskov, afsat fra begge sine embeder. Den samtidige beskrivelse af Hr. Provst Magister Laurits Mortensen Widsted. "Denne mærkværdige mands historie er i korthed således: I Vendsyssel var han født 1614 og altså var han en Jyde; det var skade! Hans fader Morten Ibsen og Moder Karen Jensdatter, som var jævne bønderfolk, fik i sinde at lade ham i dåben nævne efter deres i samme dage bortdøde præst Laurits. Dette indfald gav anledning til, at Laurits Mortensen skulle til bogen (altså studere). Fra Aalborg skole blev han student 1634. I København blev han informator i Dr. Hans Resens hus. Rigsråden Just Høeg fik sådan godhed for ham, at han overtalte sin fru moder, Sophie Brahe, at tillægge ham 300 Dlr. årligt i 3 år, for at han kunne gøre lærde rejser, men inden han kom ud af riget, kom stiftsbefalingsmand Palle Rosenkrantz' brev til ham, tilskyndede ham Nakskovs pastorat. Det var betænkeligt; thi hr. Laurits var ikke 25 år gammel, han tog dog imod tilbudet; han kom og var en ivrig lærer. På altertavlen i Nakskov kirke læses, at hans søstersøn Peder Christensen blev i Viborg ihjelstukken af Christian Urne, som af forældrene blev af retten søgt. Urne blev dømt at afsone mordet med penge, hvilke penge som beløb sig til 500 Rdl. blev anvendt til altertavlen, som endnu findes i kirken. Magister Laurits havde en huskapellan ved navn Hans Korseberg, hvilken menes at have ophidset hr. Widsteds broder, borgmester Peder Mortensen, imod præsten. Præsten blev hidsig og talede om sin broder, borgmesteren, det han ikke burde kunde bevise, og blev desårsag 1666 efter højesterets dom virkelig afsat og levede derefter endnu 8 år i Nakskov. Han var gift 2 gange. Først med enken Karen Nielsdatter, ved hvis død d. 21 Februar 1653, han året efter ægtede Margrethe Nielsdatter Thura, en datter af Magister L. Pedersen i Nykøbing, som fødte ham 5 sønner og ligeså mange døtre. Den en søn, Laurits Thura blev biskob i Ribe 1714 og døde 1731. Hvor meget eller lidt del Kapellan Korseberg har haft i Widsteds ulykke og i hvor høj grad han selv har forskyldt den, må en grundigere undersøgelse af de endnu eksisterende aktstykker afgøre. Så meget er vist, at der omtrent fra denne kapellans tid er foregået en lige så øjensynlig som skadelig forandring i Widsteds karakter. Før denne tid fremtræder han som en nidkær, forstandig, velvillig og godgørende mand, der nød udelt agtelse i sin menighed; men siden hen bliver han så mistænksom, pirrelig og trættekær, at det på ingen måde kan undskyldes. Hvad han på prædikestolen beskyldte sin broder for, har det ikke været muligt for udgiveren (Peter Rohde), at få oplysninger om, men at broderen ike alene var en rå og myndig mand, men også på en uretfærdig måde søgte at gøre sig sine medborgeres elendighed til nytte, fremgår noksom af aktstykker i byens arkiv og findes for en stor del alt godtgjort i "mindeblade om Nakskovs fortid". Med Korteberg havde Widsted flere stridigheder, dels fordi de sigtede hinanden for at have talt ilde om hinanden i forskellige prædikener og dels af andre grunde. At Widsted imidlertid anså sig for den mest forurettede part, ser man tydeligt alene af hans senere signet, som var en flagrende due mellem 2 slanger (Korseberg og Borgmesteren?), som snoede halerne om hinanden, men også af hans breve, hvoraf en del endnu haves. Dette beviser endnu mere hans skarpe ord i Ministerialbogen, da han nedlagde embedet og inspektionen på den nu fjernede præstetavle, hvor han ved sit navn tilføjer disse ord," herren ser; han gav, han tog; herrens navn være lovet". Hans billede i kirken, har holdt sagnet om hans ulykke ved lige mellem byens borgere og dette sagn fortæller endnu, at han faldt som offer for sin egen ubetænksomhed og sine fjenders slethed. Da hans hustru Karen Nielsdatter blev begravet skrev han i kirkebogen: " begravet min egen hjærte allerkjæreste salige Hustru, Karen Nielsdatter, Gud unde mig att finde hende i sit (elni) Rige blant alle udvalte". Kirsten Nielsdatter var enke efter Jørgen Christensen der døde 1633 og Peder Hansen der døde 1638. Begge var sognepræster i Nakskov-Branderslev. Efter sin dom den 27/7-1666 flyttede han med familien til Køge hvor han helligede sig sin forfattervirksomhed. Hans sidste indførsel i kirkebogen lyder: "Herren gav, Herren tog, Herrens navn være lovet"! I 1648 havde han fået udgivet bogen, "Salomons Høyesang, efter Ordenis naturlig bemerckelse korteligen forklaret udi en Samtale imellem fordum Stormæctige Første og Herre, Herr Christian den Femte saa oc den Salig Herris effterlatte Førstelige Encke Magdalene Sibilla sampt deris fordum fellis Førstelige Hoff", trykt 1648 i København. I 1649 fik han trykt en ligprædiken i København, nemlig en ligprædiken over den afdøde borgmester i Nakskov, Mads Bergen. Under opholdet i Køge fik han trykt følgende arbejder: "Christelige smaa Psalmer" og "Tvende gudelige nye Psalmer", begge hæfter trykt i København 1668, men de er desværre begge gået tabt. Året efter kom hans "Kong Davids Poenitentz Skole eller Skoles siv Lectier, det er: De siu (7) Kong Davids Poenitentzis Psalmer udi noget viitløfteligere oc forklarligere Bønner befattet. Læs mig Wel", trykt i København 1669. (Den sidste sætning "Læs Mig W I 1658 skrev Wedsted desuden en beretning om overgivelsen til svenskerne, med titlen, " Relation om Nagskovs Beleirings-Accord og Opgiffvelse 1658 saa oc om Nagskovs Lycke-Handel", den er nu gået tabt. Om Laurids Widsteds død fortæller sønnen, biskob Laurids Thura Wedsted: "Anno 1674 efterat hand længe tilforn, ei saa meget af Alder, som Sorrig, hafde været svekket og udmattet, blev hand af et Skørbugs Tilfald angreben, at det venstre Laar ligesom sov paa hannem og var halv-døt, og 14 Dage før hans Død betog samme Paralysis.

    Laurits blev gift med Margrethe Lauritsdatter Thura den 4 jul. 1654. Margrethe (datter af Laurits Pedersen (Thura) og Cathrine Balthasarsdatter Maschwedel) blev født i 1632; døde i jun. 1695 i Nykøbing F.; blev begravet den 26 jun. 1695 i Nakskov. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 5.  Margrethe Lauritsdatter Thura blev født i 1632 (datter af Laurits Pedersen (Thura) og Cathrine Balthasarsdatter Maschwedel); døde i jun. 1695 i Nykøbing F.; blev begravet den 26 jun. 1695 i Nakskov.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Skifte: 23 jul. 1695

    Børn:
    1. Karen Lauridsdatter Widsted blev født i 1655; døde i 1727 i Rødby.
    2. Cathrine Lauridsdatter Widsted blev født i 1656.
    3. 2. Laurits Lauritsen Thura blev født den 20 aug. 1657 i Nakskov; blev døbt den 23 aug. 1657 i Nakskov; døde den 1 apr. 1731 i Ribe; blev begravet den 23 apr. 1731 i Ribe Domkirke.
    4. Morten Lauridsen Widsted blev født i 1659; døde i 1659.
    5. Morten Lauridsen Widsted blev født i 1660; døde den 22 dec. 1703 i Tårnby; blev begravet den 28 dec. 1703 i Tårnby.
    6. Dorthea Lauridsdatter Widsted blev født i 1661 i Nakskov; døde i 1742 i Ry.
    7. Hans Michael Lauridsen Widsted blev født i 1662 i Nakskov; døde i 1713 i Haverslev; blev begravet den 26 jul. 1713 i Haverslev.
    8. Margrethe Lauridsdatter Widsted blev født i 1664 i Nakskov.
    9. Sophie Lauridsdatter Widsted blev født i 1666 i Nakskov; døde i maj 1676 i Nakskov; blev begravet i 1676 i Nakskov.
    10. Christian Stephan Lauridsen Widsted blev født i 1667 i Køge; døde den 23 jun. 1702 i Viborg.

  3. 6.  Albert Fochsen de Witt blev født den 29 jan. 1640 i Horsens (søn af Foch Albrecht de Witt og Lene Clemendsdatter); døde den 29 mar. 1715.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Sognepræst i Sværdborg, senere i Trinitatis s., København

    Notater:

    Bricka: Dansk Biografisk Lexicon, 1. udg. (1905):
    Hans Fader, Foch W., der var indvandret fra Holland og i Slægt med de berømte Statsmænd de Witt, var Kjøbmand og Raadmand [i Horsens]; Moderen hed Lene Clemensdatter. W. blev Student fra Aarhus 1657. Fra 1664 rejste han udenlands og besøgte Universiteter i Tyskland og Holland. Han disputerede i Wittenberg. Da han paa Grund af Sygdom 1667 rejste hjem fra Holland, strandede han ved Sild og var i største Livsfare. 1671 blev han Rektor i Vordingborg og s. A. Magister. 1673 kaldedes W. til Præst i Sværdborg, hvor han fra 1679 tillige var Viceprovst i Hammer Herred. 1684 forflyttedes han til Kjøbenhavn som Sognepræst ved Trinitatis Kirke. I dette Embede gjennemlevede han bl. a. den strænge Pesttid, og Sygdommen rasede stærkt i hans eget Hus. Han døde 29. Marts 1715 og har faaet et smukt Eftermæle som fremragende, dygtig Præst. Hans Hustru, Barbara Mule, var Sønnedatter af Biskop H. Mikkelsen og Datter af Provst Henrik Hansen i Skamby i Fyn. Han var Svigerfader til Konfessionarius Chr. Lemvig, Admiral Vilh. Lemvig og Biskop Laur. Thura.

    Albert blev gift med Barbara Henriksdatter Mule den 6 jul. 1674. Barbara (datter af Henrik Hansen og Anna Jensdatter Mule) blev født den 20 nov. 1654 i Skamby s. (præstegården); døde i 1723; blev begravet den 15 jul. 1723 i København (Trinitatis kirke). [Gruppeskema] [Familietavle]


  4. 7.  Barbara Henriksdatter Mule blev født den 20 nov. 1654 i Skamby s. (præstegården) (datter af Henrik Hansen og Anna Jensdatter Mule); døde i 1723; blev begravet den 15 jul. 1723 i København (Trinitatis kirke).

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Dåb: 26 nov. 1654, Skamby

    Notater:

    Skamby kirkebog nr. 1 (1651-1707), 1654: "Dnica 27. Trinit: Bleff min Egen datter som Gud os med haffde velsignet, christnet och kaldet Barbra. Hendis faddere vaare Voris gode H. Leensmand H. Henning Valckendorp till Glorup. [?] Susanne Juel. Erick Quitzsaus paa Sandagger som holdt barnet til daaben, Bispen D. Lauritz Jacobsen som det Christnede. Hanss Mule Jørgensen Oeconomy offuer Communitetet udi Kiøbenhafn. M. Jacob Sperling Sognepræst til St. Knudt udi Ottense. Och min S: Broders Hustrue Elisabeth Mule S. Mr. Locvich Hansøns udi Ottense. Gud lade denne [...?...] och bære till hans naffns ære, och hendes eien salighed."

    Børn:
    1. 3. Helene Cathrine Albertsdatter de Witt blev født i 1673; døde i 1760 i København (Trinitatis s.); blev begravet den 24 jul. 1760 i København (Trinitatis kirke).
    2. Foch Albertsen de Witt blev født den 21 jun. 1677 i Sværdborg; døde den 3 nov. 1729.
    3. Henrik Wilhelm de Witt døde i 1712 i Brabrant.
    4. Johan Albrecht de Witt blev født den 23 dec. 1683 i Sværdborg; døde den 6 aug. 1754 i Viborg.
    5. Elisabeth Mule de Witt blev født i 1686 i København (Trinitatis s.); blev døbt den 14 sep. 1686 i København (Trinitatis); døde den 12 jun. 1758; blev begravet den 27 jun. 1758 i København (Trinitatis).


Generation: 4

  1. 8.  Morten Ibsen blev født før 1621 (søn af Jep Mortensen); døde i 1654.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Gårdmand i Vedsted. Nævnes som fæstebonde i Vedsted 28/2 1621

    Morten blev gift med Karen Jensdatter. Karen (datter af Jens Pedersen) døde cirka 1646. [Gruppeskema] [Familietavle]


  2. 9.  Karen Jensdatter (datter af Jens Pedersen); døde cirka 1646.

    Notater:

    Skifte 28/1 1647.

    Børn:
    1. 4. Laurits Mortensen Widsted blev født i maj 1614 i Åby s. (Vedsted); døde den 8 mar. 1674 i Køge; blev begravet i Nakskov.
    2. Jeppe Mortensen
    3. Karen Mortensdatter døde før 1654.
    4. Dorthea Mortensdatter døde cirka 1673.
    5. Christen Mortensen
    6. Jens Mortensen døde i TIDL. 1670.
    7. Peder Mortensen Widsted døde den 5 aug. 1667.

  3. 10.  Laurits Pedersen (Thura) blev født den 3 okt. 1598 i Skælskør (søn af Peder Lauritsen Holst og Apollonia Hansdatter); døde den 7 jan. 1655 i Nykøbing F..

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Rektor for Herlufsholm Kostskole, senere sognepræst i Nykøbing F.

    Notater:

    Dansk Biografisk Leksikon:

    Laurids Pedersen Thura, 3.10.1598-7.1.1655, præst. Født i Skælskør, død i Nykøbing F., begravet i kirken sst. Efter en mangeårig skolegang blev T. student 1619 fra Slagelse og s.å. hører dér samt immatrikuleret ved Kbh.s univ. 1620 drog han som hovmester for Christopher Herlufsen (Valkendorf) ud på en udenlandsrejse med hovedophold i Rostock (1621) og Wittenberg (1621–23). Efter at være vendt hjem 1623 studerede T. en tid i Kbh. indtil han s.å. blev rektor i Næstved, blev 1625 magister og 1626 konrektor ved Vor Frue skole i Kbh. hvorpå han 1628 udnævntes til rektor på Herlufsholm. 1630 blev han sognepræst i Nykøbing F. og provst over Falsters sønder hrd. T. synes at have været en nidkær og omhyggelig kirkelig tilsynsmand som det bl.a. fremgår af hans udførlige brevbog (Addit., fol. 142), en interessant kilde til tidens kirke-, kultur- og personalhistorie. Han var tillige en mand af god lærdom, især i de orientalske sprog, og han fortsatte gennem årene sine studier. Som frugt heraf foreligger en udgave af højsangen, ledsaget af oversættelse, parafrase, kommentar og forsynet med kendte men her 4-stemmigt udsatte melodier (Canticum Canticorum Salomonis, 1640), et smukt vidnesbyrd om forfatterens kundskaber og litterære smag.

    Familie
    Forældre: barber (kirurg) Peder Lauridsen Holst (død tidligst 1628) og Apollonia Hansdatter. Gift 6.1.1631 med Cathrine Masquedel, d. af slotspræst i Nykøbing F., dr.teol. Balthasar M. (ca. 1561–1621).

    Bibliografi
    Kirkehist. saml. 2.r.V, 1869-''I 668–74; 3.r.V, 1884–86 124; VI, 1887–89 629. Pers. hist. T. 14.r.III, 1961 170. -Danske mag. V, 1751 215–20 Im. Barfod: Den falsterske gejstligheds personalhist. I, 1851 7–9. G. L. Wad: Medd. om rektorerne på Herlufsholm 1565–1878, 1878 93–101. Holger Hjelholt: Falsters hist. I, 1934 258 282 293f. Nils Schiørring: Det 16. og 17. årh.s verdslige da. visesang I 1950 197f. Åke Davidsson: Danskt musik-tryck intill 1700-talets mitt, Upps. 1962 = Studia musicologica L psaliensia VII. – Papirer i Kgl. bibl.

    Laurits blev gift med Cathrine Balthasarsdatter Maschwedel den 6 jan. 1631. Cathrine (datter af Balthasar Maschwedel) blev født cirka 1605. [Gruppeskema] [Familietavle]


  4. 11.  Cathrine Balthasarsdatter Maschwedel blev født cirka 1605 (datter af Balthasar Maschwedel).
    Børn:
    1. 5. Margrethe Lauritsdatter Thura blev født i 1632; døde i jun. 1695 i Nykøbing F.; blev begravet den 26 jun. 1695 i Nakskov.
    2. Balthasar Lauridsen Thura døde før 1640.
    3. Sofie Lauridsdatter Thura døde i aug. 1671; blev begravet den 21 aug. 1671.
    4. Hans Lauridsen Thura blev født i 1649; døde i 1713.
    5. Marie Lauridsdatter Thura døde efter 1685.
    6. Apollone Lauridsdatter Thura døde efter 1690.

  5. 12.  Foch Albrecht de Witt blev født den 20 sep. 1588 i Emden (Ost Friisland) (søn af Albrecht Foch de Witt); døde i 1655.

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Købmand i Horsens; rådmand

    Foch blev gift med Lene Clemendsdatter i 1623. Lene (datter af Clemend Sørensen (Vedel) og Maren Baggesdatter) døde efter 1645. [Gruppeskema] [Familietavle]


  6. 13.  Lene Clemendsdatter (datter af Clemend Sørensen (Vedel) og Maren Baggesdatter); døde efter 1645.
    Børn:
    1. Kirstine Fochsdatter de Witt blev født cirka 1630; døde efter 1695 ?.
    2. 6. Albert Fochsen de Witt blev født den 29 jan. 1640 i Horsens; døde den 29 mar. 1715.
    3. Gunder Fochsdatter de Witt blev født den 29 jan. 1640 i Horsens; døde i 1690; blev begravet den 17 okt. 1690 i Odense (Skt. Knud).
    4. Mette Fochsdatter de Witt
    5. Maren Fochsdatter de Witt

  7. 14.  Henrik Hansen blev født den 10 apr. 1622 i Odense (søn af Hans Mikkelsen og Cathrine Henriksdatter); døde den 20 okt. 1658 i Skamby (fmtl.).

    Andre Begivenheder og Egenskaber:

    • Beskæftigelse: Sognepræst i Skamby; provst

    Notater:

    Wibergs Præstehistorie: Skamby Sogn:
    7. o. 1/11 1648, Mag. Henrik Hansen, f. Od. 10/4 22; F. Dr. th. H. Michelsen, Biskop (see kgl. Confess.); M. Cathrine Henriksdtr.; St. Od. 41, Bacc. 42; Mag. Kbh. 19/7 47; Pr. (52); 1 ~ 19/5 50 Anna Jensdtr. Mule, f. Od., b. 14/12 54; F. Dr. med. J. M.; M. Anna Villumsdtr.; 3 D.; 2 ~ 29/6 56 Maren Ludvigsdtr. af Od. Frue K., d. 25/11 32; u. B.; 2 ~ Etm.; see A. F. With til Kbh. Trin. K.; [+ 20/10 1658; Pg. br.; men Faderen byggede ham en smuk ny istedet; W. 3/391].

    KUM I, s. 163, 174, 203 (»Henricus Iohannis Ottonianus«); KS 3:5 (1884-86), s. 136 (»M. Henricus Johannis Ottonianus«, 27 år gl.).

    Henrik blev gift med Anna Jensdatter Mule den 19 maj 1650. Anna (datter af Jens Mule og Anna Willumsdatter Lucassen) blev født den 4 mar. 1628 i Odense; døde den 1 dec. 1654 i Skamby; blev begravet den 14 dec. 1654 i Skamby. [Gruppeskema] [Familietavle]


  8. 15.  Anna Jensdatter Mule blev født den 4 mar. 1628 i Odense (datter af Jens Mule og Anna Willumsdatter Lucassen); døde den 1 dec. 1654 i Skamby; blev begravet den 14 dec. 1654 i Skamby.

    Notater:

    I DAA 1904 m/efterflg. rettelser står, at hun døde 1653. Men kirkebogen for Skamby sogn siger 1. dec. 1654.

    Død:
    Døde i barselsseng.

    Børn:
    1. Cathrine Henriksdatter blev født i fmtl. 1651 i Skamby; døde i 1652 i Skamby; blev begravet den 19 mar. 1652 i Skamby.
    2. Anna Cathrine Henriksdatter blev født i 1652 i Skamby; blev døbt den 21 nov. 1652 i Skamby.
    3. 7. Barbara Henriksdatter Mule blev født den 20 nov. 1654 i Skamby s. (præstegården); døde i 1723; blev begravet den 15 jul. 1723 i København (Trinitatis kirke).